Vores Yngel logo
VoresYngel.dk VoresYngel.dk

Moderkagen

Moderkagen også kaldet placenta er et organ, som sender næring og ilt og sorterer affaldsstoffer fra til babyen i maven. Moderkagen hjælper til med at tilpasse sig og fastholde graviditeten. Den næring som baby får medfører at barnet vokser og udvikler sig som det skal. Affaldsstofferne bliver sendt tilbage igen via navlestrengen. Derfor er det vigtigt at du sørger for at få en sund og varieret kost, så du får de vitaminer og mineraler som er vigtige, ellers vil der slet ikke være noget af det gode til baby.

Moderkagen hænger sammen med livmodervæggen og indeholder blodkar, som tilhører dig og baby. Mor og baby er tæt forbundet på denne måde, men deler ikke blod. Hvis du venter dig identiske tvillinger, så deler de moderkage.

Når du rammer uge 34 i din graviditet, så er moderkagen fuldt modnet og herfra begynder den at blive mindre effektiv, men ikke noget der er farligt. Det er naturens gang. Jo længere du kommer i din graviditet herfra, vil den fungere mindre og mindre effektivt, og derfor sætter man også fødslen i gang når man når et vis antal dage efter terminsdatoen.

Når barnet er blevet født, så skal moderkagen fødes. Det er slet ikke slemt og ikke noget i nærheden af hvad du lige har gennemgået ved at føde dit barn. Moderkagen skal fødes inden der er gået en halv time fra barnet er født. Det vil typisk bare være en enkelt presseve der skal til, og så er moderkagen ude. Moderkagen vejer typisk 1/6 del af den vægt som barnet har.

Du kan også opleve at moderkagen sidder fast og at den ikke kan fødes. Så vil du blive bedøvet og komme i operation for at få den opereret ud, da det er vigtigt at det hele kommer ud, så livmoderen kan trække sig ordentlig sammen igen. Det medfører selvfølgelig at moren bliver fjernet fra den nyfødte baby, men er faren til stede, skal det nok gå. Operationen varer ikke længe, og moren vil kunne være sammen med barnet igen bagefter.


(2) Like

Del denne side med dine venner:

© 2018 - VoresYngel.dk IvS
CVR 37240540
FutulogiQ
info@VoresYngel.dk