Vores Yngel logo
VoresYngel.dk VoresYngel.dk

Førstehjælp til dit barn

Det mest forfærdelige som du kan komme ud for, er at skulle udøve førstehjælp på dit barn. MEN hvis ulykken ér sket, er det godt at vide, hvad du skal gøre, så du kan handle med det samme.

Man siger, at der er fire hovedpunkter inden for førstehjælp:

1. Stands ulykken
2. Livreddende førstehjælp
3. Tilkald hjælp
4. Almindelig førstehjælp.

Når du tilkalder hjælp, er det meget vigtigt at du er fattet og får givet de rigtige oplysninger til personen i den anden ende af røret. Her er 4 punkter du skal informere om:

1. Hvem er du og hvor ringer du fra
2. Hvor er ulykken sket
3. Hvad er der sket
4. Hvor mange er der kommet til skade.

Hvordan giver man så førstehjælp? En baby er jo bare et lille menneske, og vi ved at de ikke er lige så robuste som os voksne mennesker.

Kunstigt åndedræt:
1. Ved at holde hovedet let tilbagebøjet, skaber du fri luftvej
2. Giv kunstigt åndedræt, hold for næsen og blæs gennem munden - giv 5 indblæsninger
3. Undersøg for livstegn, bevæger brystkassen sig
4. Hos babyer skal du trykke med 2 fingre i midten af en lige linie mellem brystvorterne 30 gange ca. 4 cm ned i brystkassen. Ved voksne mennesker bruger man en håndflade til at trykke med, men fordi det er en baby du har med at gøre, skal du kun bruge to fingre for at skåne den lille krop
5. Blæs herefter 2 gange gennem munden
6. Fortsæt denne handling indtil der kommer professionel hjælp, eller til dit barn vågner.

Du kan komme ud for at dit barn får mad eller noget andet galt i halsen:
1. Igen er det en lille baby vi har med at gøre, så vi skal være lidt forsigtige. Lig din baby på maven på din arm og støt med dit ben. Du har på den måde styr over din babys nakke og hoved. Giv din baby 5 slag mellem skulderbladene mens den ligger der.
Vi kender alle til den klassiske metode med at vende barnet på hovedet og ryste det i benene, den kan også være effektiv, men prøv den anden først, da den er mere skånsom for den lille krop. Husk dog på, at vigtigst af alt er at det som sidder fast i halsen kommer ud!

Du kan måske opleve at dit barn får feberkrampe. Feberkrampe kan opstå hvis din baby bliver overophedet. Hvad skal du gøre?
1. Tag alt tøjet af dit barn og lig det på en stor seng, så det bliver afkølet
2. Du kan åbne et vindue, eller bruge en våd klud til at tørre din babys krop med
3. Ring til Akuttelefonen. Er du i tvivl, så ring 1-1-2
4. Du må ikke holde igen på barnets bevægelser - det kan beskadige dit barn.

Der kan også opstå småskader, hvor du ikke lige ved hvad du skal gøre:

Næseblod: Sæt personen op - evt. med hovedet let fremover. Klem om næsen 5-10 min. Hvis blødningen fortsætter suppler med en klud med isterninger, der placeres over personens næse/pande, mens du fortsat klemmer på næsen. Hvis blødningen ikke stopper nu, så kontakt læge eller skadestue.

Tandskader: Start med at undersøg om der mangler tænder eller tandstykker. Hvis der er faldet en tand/tænder og/eller tandstykker ud, så skal de medbringes til tandlæge eller skadestue. Du skal opbevare den/dem fugtigt indtil du møder op, enten i mælk eller i munden. Hvis tanden er slået ud, skal der søges tandlæge ret hurtigt. Helst inden for ½ time.

Buler og forstuvninger: Læg straks et koldt omslag på hævelsen, der skal stof imellem hud og ispose. Hvis der opstår kvalme eller opkastninger, så kontakt en læge.

Du kan også komme ud fra de mere alvorlige oplevelser:
Førstehjælp ved forgiftning: Barnet skal holdes i ro, find ud af hvad der er blevet indtaget og medbring emballagen til skadestuen. Er dit barn ved bevisthed, så prøv at få det til at kaste op. Du må dog ikke give dit barn væske.

Førstehjælp ved ætsning: Undgå opkastning, men giv gerne dit barn væske. Bedst er det hvis det er vand eller mælk. Kontakt skadestue og medbring emballage.

Førstehjælp ved forbrændinger: Kom straks vand på det forbrændte område og fortsæt med det indtil smerten forsvinder (ca. ½ time). Det skal være lunkent vand, det må ikke være for koldt (ca. 15-20 grader). Hvis forbrændingen er større end personens håndflade skal der søges læge.


(0) Like

Del denne side med dine venner:

© 2018 - VoresYngel.dk IvS
CVR 37240540
FutulogiQ
info@VoresYngel.dk