Vores Yngel logo
VoresYngel.dk VoresYngel.dk

Amning

Først og fremmest skal du tage beslutning omkring om du vil amme dit barn eller ej. Man bestemmer selv, men du kan lige så godt tage beslutningen mens du er gravid, da det kræves en stor indsats lige så snart barnet er født, at få amningen op at køre. Dog er det en idé at sætte sig lidt ind i hvad det betyder at amme for dit barn, men også for dig selv. Der står således på Sundhedsstyrelsen.dk:

”Den sundeste ernæring for det nyfødte barn er modermælk, og amning har betydning for en lang række helbredsmæssige forhold hos både mor og barn. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.”

Selvfølgelig kan der være ting der gør, at man ikke ønsker at amme, men i hvert fald sæt dig ind i det inden du træffer din beslutning.

Der er dog visse ting, som du skal være opmærksom på mens du ammer dit barn. Det gælder faktisk det samme som når du er gravid:

• spis gerne fisk men ikke mere end 100 g pr. uge af store rovfisk (tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart).
• brug så lidt kosmetik og creme som muligt
• vælg altid uparfumerede produkter og undgå at bruge parfume
• køb miljømærkede produkter
• farv ikke hår
• undgå produkter på spraydåse
• undgå at male
• Alkohol
• Rygning

Grunden til at det er vigtigt, at du har taget beslutningen om du vil amme inden fødslen, er at barnet skal ligges til brystet hurtigt efter fødslen og gerne mange gange i dagene herefter. Det er svært at få amningen op at køre, da barnet ikke rigtig ved hvordan og hvis du er førstegangsfødende ved du heller ikke hvordan. Barnet skal hjælpes til at sutte på brystvorten. Du vil finde ud af, at det godt kan gøre ondt, da brysterne ikke er vant til at blive suttet i. Dog skal du være opmærksom på, at der ikke må komme rifter, sår eller lignende, så skal du tage det op med en sundhedsplejerske. Spørg på hospitalet om det ser rigtigt ud og lad dem se når du ammer dit barn, så I er sikre på at det går rigtigt til.
En anden årsag til at barnet skal ligges til brystet så meget som det er muligt i starten, er at det sætter gang i mælkeproduktionen og efter 2-3 dage, så vil mælken være løbet til. Det vil ofte give dig hårde og spændte bryster. En god idé er at bruge ammeindlæg af uld, da det holder dine brystvorter tørre og varme. Det er vigtigt at brystvorterne holdes tørre, da der ellers kan opstå brystbetændelse.
Du vil måske opleve at dit barn taber sig de første dage, dette er normalt da mælken lige skal løbe til. Det vil der blive rettet op på i løbet af de efterfølgende dage.


(2) Like

Del denne side med dine venner:

© 2018 - VoresYngel.dk IvS
CVR 37240540
FutulogiQ
info@VoresYngel.dk