Vores Yngel logo
VoresYngel.dk VoresYngel.dk
Kerne(u)sund Familie

Kerne(u)sund Familie

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen fraråder kraftigt, at familier følger rådene i bogen ”Kernesund Familie”, som er udgivet på Politikens Forlag, idet der er stor risiko for, at børn bliver fejlernærede. En decideret advarsel blev udsendt af ovennævnte instanser i kølvandet på den udkomne bog med tilhørende hjemmeside.

Dit barn risikerer at blive fejlernæret, hvis du følger rådene i bogen og den tilhørende hjemmeside ”Kernesund Familie”, som blandt andet råder til at fjerne mælk og gluten fra kosten til spæd- og småbørn. Der er intet videnskabeligt belæg for, at dét at fjerne mælk og gluten fra kosten har sundhedsmæssige fordele.

På hjemmesiden www.kernesundfamilie.dk udtrykkes der stor skepsis overfor modermælkserstatning, hvorfor man rådgiver om, at hvis man anvender modermælkserstatning, så bør man tilsætte hørfrøolie. Ydermere fremhæves det, at modermælkserstatning baseret på gedemælk er et godt alternativ til almindelig modermælkserstatning. Forfatterne til bogen og hjemmesiden er generelt skeptiske overfor mælk og mælkeprodukter samt gluten. På hjemmesiden fremgår det, at børn under tre år ikke engang skal smage på mælk. De hvedeholdige fødevarer, som forfatterne fraråder til små børn, er hvede, rug og havre, men jo flere fødevarer, der udelukkes fra en kost til spæd- og småbørn, jo større er risikoen for fejlernæring. Med mindre barnet har fået konstateret gluten- eller mælkeallergi, er der ingen som helst grund til at udelukke dette fra barnets kost.

Modermælk er den bedste ernæring til spædbarnet, men er dette ikke muligt, er modermælkserstatning ufravigeligt det bedste alternativ. Modermælkserstatning indeholder alle de næringsstoffer, som spædbarnet har behov for, da modermælkserstatning er underlagt strenge krav om indhold. Modermælkserstatninger skal derfor IKKE tilsættes noget som helst, idet balancen imellem de vigtige næringsstoffer bliver forskubbet. Hvis der tilsættes eksempelvis hørfrøolie, vil energiindholdet øges samt fedtsyrebalancen forrykkes, afhængigt af den tilsatte mængde hørfrøolie.

I Danmark er modermælkserstatning baseret på gedemælk ulovligt, idet der ikke er videnskabelige evidens for, at gedemælk er egnet som spædbarnsernæring.

Ifølge forfatterne af Kernesund Familie, kan man vente til barnet er otte måneder med at give det skemad. Det skal man ikke. Spædbørn, der er seks måneder gamle, har brug for anden mad end modermælk eller modermælkserstatning, da de vokser hurtigt.

Mælk er væsentligt ernæring for spædbarnet. Det er en vigtig kilde til energi, men også til vitaminer, mineraler og protein af god kvalitet. Rismælk og havredrik har intet med mælk at gøre, og kan ikke erstatte komælk, og slet ikke modermælkserstatning, da disse drikkevarer indeholder meget lidt protein samt manglende indhold af vitaminer eller mineraler, med mindre det er beriget.

Med andre ord: Det kan være direkte skadeligt for dit barn at følge principperne i Kernesund Familie.


Kilder:
Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen (red., notat sidst opdateret i 2013).

(2) Like

Af: AnneRyeAndersson (Mere fra denne)

Skriv kommentar

Besvar

Del denne side med dine venner:

© 2018 - VoresYngel.dk IvS
CVR 37240540
FutulogiQ
info@VoresYngel.dk